Steenman, dat zèg ik… Gamma!

Steenman, dat zèg ik… Gamma!


Ter nagedachtenis
Gamma-oprichter Hans Steenman overleed op 6 november. Ter nagedachtenis aan ‘Mister doehetzelf’ publiceren we het interview dat MIX met hem maakte na zijn afscheid in 1999 opnieuw. De MIX-redactie  wenst de familie Steenman veel sterkte toe met dit verlies.


Hans Steenman ging in 1999 met pensioen. Hij was oprichter van Gamma, godfather van de dhz-branche.
MIX sprak kort na zijn afscheid met hem over de geschiedenis van Gamma, over de macht van Van Neerbos en NBM Amstelland en hun uiteenlopende agenda’s. Over competentiestrijd en corebusiness, over de mislukte beursgang en de lange winter die de Gamma-ondernemers ingaan. Over zijn langetermijndenken tegenover de bottom line-strategie van zijn franchisers. En over zijn ‘eigenwijsheid’ en doortastendheid. Opvolger Sinke zei eens tegen hem: “Volgens mij hebben ze veel aan je verdiend, maar ook veel onder je geleden.”

Hans Steenman gaat met pensioen. Met zijn vertrek raakt de branche één van haar godfathers kwijt. Want Steenman groeide op met de dhz-branche. Sterker nog, hij máákte de dhz-branche voor een deel.
Iedereen in de Nederlandse dhz-sector kijkt naar Gamma. Ben je leverancier, dan wil je Gamma leveren, ben je ondernemer dan wil je eigenlijk Gamma zijn. De impact van Gamma op de branche is enorm. Niet in de laatste plaats door de visie en de doortastendheid van de man die daar aan het roer stond: Hans Steenman.
Terugblikkend maakte Steenman eigenlijk één grote fout. Mocht hij het

Advertentie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief