Gardena zorgt ervoor dat tuinliefhebbers overal ter wereld hun tuin kunnen laten maaien en bewateren. Computers, sensoren en een app communiceren daarvoor met elkaar. Ze meten bijvoorbeeld de temperatuur en bodemvochtigheid, waardoor er geen druppel water verspild wordt. “De ontwikkeling van slim tuinieren gaat in een razend tempo. Besparing, comfort en tijd. Daar draait het allemaal om.”

Al meer dan 50 jaar is Gardena de toonaangevende fabrikant van intelligente, innovatieve producten en systemen voor tuinonderhoud en -irrigatie. Met een breed portfolio is het merk aanwezig in ieder segment tuingereedschap. Eén van hun grootste innovaties van de afgelopen jaren is het Gardena smart system, waarvan de ontwikkeling hard is gegaan. Het systeem bestaat inmiddels uit veertien verschillende producten. Marketeer Alwin van der Pluym zegt dat Gardena er nu bewust voor kiest om hieraan voorlopig geen hardware aan toe te voegen. “Op dit moment beschikken we over producten die bij de core van ons bedrijf en ons overige assortiment passen.”
De focus van Gardena ligt op het blijven innoveren van de softwarekant van hun producten. “We kiezen ervoor om te investeren in een nog betere functionaliteit van de app en de software van onze producten. We laten ze nog beter en effectiever met elkaar communiceren en voegen daar met software-updates nieuwe functionaliteiten aan toe.” Vanuit deze strategie werkt Gardena ook samen met andere partijen, zoals met Netatmo. “De beveiligingscamera van Netatmo kan geïntegreerd worden in onze smart system app. En ook de robotmaaiers van Husqvarna kun je toevoegen.” Andersom kunnen producten van het Gardena smart system geïntegreerd worden in huisdomotica platforms zoals Apple HomeKit en KPN SmartLife. Deze platforms brengen verschillende smart oplossingen samen in één centrale app. Ook is er een samenwerking met IFTTT (If This Then That). Met dit internetprotocol reageren verschillende huisdomotica-systemen op elkaar.

Update voor Sileno maaiers
De Sileno robotmaaiers vormen een belangrijke productgroep bij het smart system van Gardena. Dit voorjaar komt een software-update beschikbaar voor alle bezitters van Sileno robotmaaiers. Deze update is gratis en komt via de website beschikbaar. “En dat is uniek, want dit type updates is meestal alleen beschikbaar voor nieuwe machines. Met onze technologie kunnen wij deze update op een klantvriendelijke manier bij bestaande machines aanbieden”, zegt Van der Pluym. Met de nieuwe software-update worden de volgende functies toegevoegd:
1    SensorControl: Hiermee wordt de maaifrequentie automatisch aangepast aan de groei van het gras. Is het gras nauwelijks gegroeid? Dan wordt de maaibeurt over geslagen.
2    FrostSensor: Deze detecteert of er sprake is van (nacht)vorst. Vriest het? Dan wordt de maaibeurt met een uur uitgesteld - of uiteindelijk overgeslagen.
3    CorridorCut: Sileno robotmaaiers konden altijd al door smalle doorgangen (> 60 cm) manoeuvreren. Met deze functie kan zo’n smalle doorgang nu ook gemaaid worden.
4    SpotCutting: Een obstakel zoals een trampoline wordt door een robotmaaier altijd keurig ontweken, maar het gras eronder groeide wel door. SpotCutting is hiervoor de oplossing. Wanneer je het object van zijn plaats haalt, de robotmaaier in het midden van het hoge gras plaatst en de SpotCutting modus activeert, dan wordt het gras met een spiraalvormig patroon van binnen naar buiten weggemaaid. Merkt de maaier door de weerstand op de messen dat deze in laag gras terecht is gekomen? Dan vervolgt hij zijn reguliere maaipatroon. De trampoline kan weer terug op zijn plek.

Every drop counts
Bewatering is een andere belangrijke pijler van het Gardena smart system. En watergebruik in zijn algemeen is een actueel onderwerp. Van der Pluym: “Kijk maar naar de afgelopen twee zomers. Schaarste van water staat al jaren op de agenda, maar de laatste jaren zijn wij hier in Nederland ook met de neus op de feiten gedrukt. Er moet en zal iets veranderen in ons watergebruik in het algemeen en specifieker; ons watergebruik in de tuin. Wij werken op dit moment aan antwoorden op vragen als: Waar haal je water vandaan? En moet je altijd water geven?” Volgens hem is bewatering altijd de basis geweest voor het innovatieve merk. “De uitdaging is om van een watergevend bedrijf een waterbesparend bedrijf te worden. Hierbij is het Gardena Micro-Drip-System een belangrijke pijler.” Dit systeem geeft bewatering die is afgestemd op elke afzonderlijke plant. Heel gericht op basis van behoefte, onder het bladerdek en direct bij de wortels. Zonder verdampingsverlies en het water komt direct op de juiste plaats aan. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deze manier van bewateren tot 70% waterbesparing kan opleveren.

Slimmer en daardoor minder vaak sproeien
Ook bij waterbesparing speelt het Gardena smart system een grote rol. “En dan met name de aansturende modules voor bewatering: de smart Water Control, de smart Irrigation Control en de smart Pressure Pump. Deze modules worden gebruikt als aansturing van de watertoevoer aan de pop-up sproeiers van het Sprinklersytem en gerichte bewatering van het Micro-Drip-System.” Bij deze pop-up sproeiers valt ook nog veel water te besparen. Volgens Van der Pluym blijkt uit data-analyse dat bewateringssystemen die aangestuurd worden met het Gardena smart system tot 50% water besparen. De helft van ingestelde bewateringsbeurten wordt namelijk door het smart system overgeslagen, omdat de smart Sensor aangeeft dat de bodem vochtig genoeg is en bewatering niet nodig is. “Mensen denken vaker te moeten sproeien dan daadwerkelijk nodig is. Daar zit de winst.”

Volgens Van der Pluym kiezen consumenten steeds vaker voor een slimme oplossing in het huis of in de tuin. Ze willen inzicht met actuele data wat er in en om hun huis gebeurt. “Huis- en tuindomotica voorziet in die behoefte. De markt hiervoor wordt langzaam volwassen. Dat je ook nog eens flink op je waterkosten kunt besparen is nog meer motivatie om tot een aankoop van een dergelijk systeem over te gaan.” 

Elke druppel telt
Unicef en Gardena zijn een langdurig partnership aangegaan. Daarin brengen beide partners hun expertise samen. De eerste gezamenlijke doelstelling is dat Gardena er de komende drie jaar voor wil zorgen dat 150.000 personen over schoon drinkwater kunnen beschikken op plekken waar Unicef actief is.